Vinul Lunii - Feteasca Alba




Feteasca Alba, soi vechi romanesc, prezent in cultura noastra si bine adaptat conditiilor de clima din podgoriile tarii noastre (predominant in Moldova si Trnasilvania). Soiul de struguri este cultivat pe o suprafata de peste 25.000 hectare.
Denumirea populara este de: Pasareasca alba sau Poama fetei. Strugurii sunt cilindro-conici, de marime mica, cu boabe sferice si mici. Au pielita subtire, de culoare galben- verzuie, pulpa zemoasa, cu gust placut caracteristic.

Vinurile obtinute sunt racoroase, cu o tarie alcoolica ce variaza intre 11,5 – 12 grade, aciditate medie, vinuri seci sau demiseci.
Feteasca Alba, vinificata in dulce sau demidulce, se gaseste la Cotnari, in anii favorabili. Continutul de zahar este de 80-220g/l si chiar de 240-250 g/l la supramaturare. Are o putere de acumulare a zaharurilor foarte mare, situandu-se printre primele soiuri din lume.

Vinul de Feteasca Alba este un vin fin, rotund, catifelat, corpolent. Insoteste cu succes mesele lejere de vara, cu peste si fructe de mare, legume, carne alba si ciuperci.
Maturat in butoi de stejar si invechit in sticla, capata o aroma- buchet asemanatoare fructelor uscate.
Feteasca Alba are arome de flori de lamai, flori albe de camp, flori de tei, note fructuoase (mere, pere, mango , papaya), de soc.
Gustul este persistent, elegant, catifelat, echilibrat, de peirsici albe, miere, citrice.
Feteasca Alba are legaturi milenare din Feteasca Neagra cultivata de stramosii nostri daci.

 

 

Banner