Vinul Lunii - Busuioaca de Bohotin si Sauvignon Blanc




Ce este mai potrivit decat sa inchei serile incarcate de parfumul liliacului, cu un vin aromat autohton.
Busuioaca de Bohotin este un soi de vita de vie romanesc demisec sau dulce, originar din localitatea Bohotin jud Iasi.
Vinul obtinut din acesti struguri are o culoare roze diferita de orice alt tip de vin. Are o aroma unica ce aduce a caprifoi si piersici coapte cu o armonie perfecta de zahar, alcool si aciditate. Gustul dulce uneori are o aroma sensibil amaruie de migdale.

Busuioaca de Bohotin este singurul soi romanesc din care se obtin vinuri aromate de culoare roz spre rosu cu arome de trandafir si busuioc.
Traditional se vinifica in dulce sau demidulce , cu un continut de zaharuri peste 40g/l. Taria alcoolica este intre 11,5-12,5% uneori chiar mai mult.
Varianta de vinificare in sec , a starnit multe polemici printre specialisti , spunandu-se ca este un “sacrilegiu” sa vinifici un soi aromat in sec.
Aceste vinuri se preteaza la invechirea in sticle avand o evloutie buna pana la 16-20 ani.
Busuioaca de Bohotin vinificata in demidulce are o culoare roz – portocaliu(foita de ceapa), cu reflexe purpurii, nas dulceag, intens floral- fructat( trandafir,caprifoi, capsuni, fragute, caise, pepene rosu si busuioc inflorit. Aciditatea este medie, postgustul lung.

In cazul vinificarii in sec culoarea este roz antic, limpede, nasul foarte aromat cu miresme exotice ( lychee, grapefruit roz, flori de soc, busuioc), aciditatea este discreta, postgustul lung si placut.
Busuioaca de Bohotin se asociaza foarte bine cu mancarea de peste, carne de pui , fructe de mare, variant in sec merge bine cu mancarea usor picanta si putin condimentata.
Un alt vin ce se preteaza lunii Mai este Sauvignon Blanc, originea strugurilor este vestul Frantei , Valea Loirei si regiunea Bordeaux. Este unul dintre cele mai raspandite soiuri in lume. In Romania se regaseste in aproape toate podgoriile.

Este un vin rezistent, se preteaza la maturare in baricuri, ciclul de viata ajungand pana la 15 ani.
Un vin semiaromat ce face trecerea catre zilele toride de vara. Un vin proaspat la care predomina aromele florale intense de flori de soc, apoi mai regasim flori de salcam, fan, fructe exotice, minerale, chiar si fum, fructe albe (cirese albe, dude, prune albe) si fructul pasiunii.

Sauvignon Blanc da vinuri seci sau demiseci fine, cu o tarie alcoolica de 11,5 – 12°C . Si in varianta dulce sau demidulce se obtin vinuri de o calitate remarcabila.
Sauvignon Blanc se asociaza perfect cu mancaruri din pui, peste alb, fructe de mare, sushi, de asemenea merge asociat si cu branzeturile de capra.

 

 

Banner