Vinul Lunii


Vinurile potrivite pentru masa de Paste



Vinul aceasta licoare bahica, ne insoteste de-a lungul vietii noastra la cele mai importante evenimente incepand cu botezul, cununia, sarbatori si inmormantarea.

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina, un moment de liniste sufleteasca si de apropiere de cei dragi, de aceea asocierea corecta a vinului cu bucatele traditionale va desavarsi masa de Paste.

Masa traditionala de Paste, este o masa de sarbatoare bogata in preparate de cele mai diverse: de la verdeturi, branzeturi proaspete, oua rosii, drob de miel, bors de miel, friptura de miel pana la cozonaci si pasca.

O regula importanta este sa Nu incepem masa cu bauturi alcoolice(tuica, vodka,etc) asa cum se obisnuieste, pentru ca acestea inhiba sucurile digestive. Cafeaua nu se serveste intre felurile de mancare.

Aperitivele ce contin :oua, branzeturi proaspete, verdeturi se vor asocia cu vinuri tinere, proaspete, revigorante:

- Feteasca Alba (vin racoros, fin, delicat),

- Francusa( vin acid, sprinten, energizant),

- Cramposie selectionata (vin revigorant cu arome de mere galbene coapte, vanilie),

- Feteasca Regala(vin racoros).


Preparatele din miel merg foarte bine asociate cu vinuri rosii catifelate, cu arome fructuoase cum sunt:

- Babeasca Neagra(un vin usor,cu arome de fructe rosii si negre, aciditate ridicata),

- Feteasca Neagra(arome de fructe rosii si negre),

- Novac( arome intense picante, de affine, ciocolata si piper negru, aciditate fina),

- Negru de Dragasani(arome de cirese, visine, mure).


Desertul de la masa pascala se compune din pasca si cozonac care merg asociate foarte bine cu vinuri aromate:

- Grasa de Cotnari(soi semiaromat, bogat in arome, corpolent),

- Tamaioasa Romaneasca(soi aromat,bogat in arome mango, pere, busuioc, iasomie ),

- Busuioaca de Bohotin(vin cu aciditate medie, arome de fragute de padure, capsuni).

Daca la desert este tort acesta se va asocia cu un vin spumant (brut /extrabrut) sau un vin petiant.

Masa se poate incheia cu succes cu o cafea sau o bautura alcoolica pentru ca vor ajuta la digestie.

 

 

Banner