Vinul Lunii


"Chardonnay – vinul lunii martisorului"


Avand in vedere ca ne aflam la inceput de primavara am ales sa va prezint un vin cu arome florale discrete potrivit cu meniurile specifice- Chardonnay.
Soiul de strugure s-a raspandit din Franta regiunea Burgundia in Europa si in tarile din lumea noua( SUA, Canada, Chile, Australia, Africa de Sud, Noua Zeelanda).
In urma cercetarilor realizate asupra amprentei ADN s-a descoperit ca soiul Chardonnay este o incrucisare intre soiul de struguri Pinot Blanc si Gonais Blanc.
La noi in tara soiul a fost introdus in urma cu aproape 100 ani, cand s-au refacut viile distruse de atacul filoxerei. El se dezvolta bine pe solurile calcaroase din podgoria Murfatlar, in Republica Moldova podgoria Puricari, extinzandu-se in Muntenia si Oltenia.
In ultimii ani Chardonnay a devenit unul dintre cele mai solicitate vinuri pe piata mondiala.


Vinurile de Chablis sau cele albe de Bourgogne sunt elaborate exclusive din strugurii din soiul Chardonnay si de aici si marea lor faima.
Impreuna cu Pinot Noir si Pinot Meunier este utilizat la realizarea sampaniei in regiunea Champagne.
Soiul este extreme de versatile privind modul de exprimare dand nastere la vinuri din cele mai diverse de la vinuri tinere , vesele cu arome de mar verde pana la vinuri complicate maturate in baric.


In Franta si sudul Romaniei vinul Chardonnay este plin de viata si prospetime, iti invaluie papilele gustative cu arome de flori albe, carcei de vita, miere, fructe exotice (portocale, lamiae,banana, mango , avocado).
Varianta baricata ofera senzatii complexe de unt, fum, vanilie, cuisoare. Se regaseste in regiunea Meursault – Franta, la noi in tara la Oprisor, Recas.
Chardonnay este un vin excelent de gastronomie prin caracteristicile sale: sec, corpulent, amplu, onctuos.
Fiind un vin alb se asociaza cu carnea alba ( pui ,peste, fructe de mare) , cu preparate din legume chiar si cu peste afumat atunci cand vinul este corpulent si cu o aciditate ridicata.


Se poate asocia si cu carnuri mai grele daca acestea sunt realizate cu sosuri usoare, bogate in unt sau smantana. Un preparat usor de asociat cu Chardonnay este pieptul de pui in sos gorgonzola.
Daca domnii doresc sa surprinda doamnele in luna martisorului le pot oferi o cina romantica acompaniata de un vin Chardonnay sau de o sampanie din regiunea Champagne- Franta.

 

 




Banner