Vinul Aliment


"Vinul este un lucru in mod miraculos benefic omului daca, sanatos sau bolnav fiind, il foloseste adecvat si cu justa masura potrivit constitutiei individuale" – Hipocrat

De-a lungul timpului sa discutat mult despre calitatile vinului din punct de vedere gastronomic, consumat in cantitati moderate stimuleaza apetitul, creste secretiile gastrice ajutand la o digestie mai buna a alimentelor ingerate.

 

 

 

Polifenolii din vin protejeaza peretii vaselor de sange.
Vinul regleaza echilibrul acido-bazic si il mentine in parametrii optimi pentru metabolizarea grasimilor, proteinelor,glucidelor prin vitamina B 2 si mezoinozitolul pe care il contine.
Baut cu masura vinul este un aliat pentru o viata sanatoasa. Excesul poate duce la boli grave ale ficatului si ale inimii.
Atentie la bauturile contra facute care va vor afecta sanatatea!!!


Alcoolul si inima
Odata cu devoltarea civilizatiei bolile de inima si decesul cauzat de acestea au cerscut  ocupand pana la 50 % din totalul decesurilor.
Studiile au arata ca un consum moderat de alcool reduce bolile coronariene si implicit decesul.



Risc scazut :

  • Boli cardiace si atac de cord
  • Atac ischemic
 

Risc crescut :

  • Ciroza hepatica
  • Atac hemoragic
 

Risc crescut:

  • Ciroza hepatica
  • Atac hemoragic
 

  • Curba asocierii mortalitatii totale si consumul de alcool

S-a dovedit ca  consumatorii moderati de vin traiesc mai mult decat abstinentii si bautorii inraitit.
Riscul creste drastic odata cu depasirea limitei normale considerata a fi 1-2 pahare/zi.
Mare parte din efectele protectoare ale vinului  asupra inimii sunt date de alcool care schimba valoarea ”grasimii” din sange.
Alcoolul :

  • Stimuleaza producerea de colesterol bun (HDL) indepartand pe cel rau (LDL) din artere si vene unde se pot forma placi.
  • Reduce “grosimea”celulelor rosii care pot forma cheaguri de sange blocand circulatia sangelui ducand la atac de cord sau cerebral
  • Are efect general anti inflamator ajutand pozitiv vasele de sange, intarziind formarea arterosclerozei.

Ce inseamna prea mult?
Definirea bautului moderat este influentata de mai multi factori cum ar fi: varsta, greutatea corporala, istoricul familiei, starea generala de sanatate, utilizarea medicamentelor.
Pe baza cercetarilor internationale si a diferitelor referinte date de diferite autoritati publice si organizatii medicale, este acceptat  ca fiind un consum moderat:

  • Pana la 2 pahare/zi la femei
  • Pana la 3 pahare/zi la barbati
  • Nu mai mult de 4 pahare la diferite ocazii

Alcoolul trebuie evitat de femeile insarcinate, in cazul folosirii  de medicamente sau soferii.




Banner