Vinoterapia


Conceptul de vinoterapie a aparut in jurul anilor 1990 initiat de fondatorii marcii Les Source de Caudalie, din regiunea viticola Bordeaux, care au inlocuit banalul namol si alge marine cu vin rosu si samburi de struguri. Samburii de struguri datorita antioxidantilor polifenolici au efecte miraculoase asupra procesului de imbatranire a celulelor.
Vinoterapia a luat amploare in ultimii ani astfel multi producatori de vinuri si-au deschis saloane spa in mijlocul zonelor viticole facand astfel mult mai atractiva vizitarea unei crame si degustarea unui vin.

Tratamentele sunt destul de variate cuprinzand:

- exfoliere corporala pe baza de struguri (peeling)
- impachetari corporale cu pielite de struguri
- masaj corporal cu ulei din seminte de struguri
- bai cu vin rosu.

La baile de vin rosu este folosit Merlot si Muscat, acestea tonifica pielea, o catifeleaza ajutand la refacerea elasticitatii si o curata in profunzime.
Se poate face si termosauna, aici datorita caldurii porii se deschid si astfel substantele din vin patrund in profunzimea pielii. La final se aplica o crema anticelulitica pe baza de struguri si alge, si un masaj la final pentru reglarea sistemului circulator.
In cadrul produselor cosmetice se foloseste vinul Cabernet Sauvignon, pe piata existand zeci de creme  cu ulei din seminte de struguri, extract din struguri si vin.
Beneficiile vinoterapiei constau in:

  • atenuarea varicelor, relaxarea musculaturii, eliminarea celulitei
  • refacerea elasticitati pielii, catifelarea ei, impiedica formarea nodulilor adiposi si subcutanati
  • previne aparitia cancerului

Pentru a intelege mai bine efectele sanatoase ale strugurilor si vinului rosu asupra corpului, recent revista  medicala “Carcinogenesis” a publicat  un studiu efectuat pe soricei bolnavi de cancer de cap si gat care au fost supusi unui tratament cu extract de seminte de struguri, observandu-se ca extractul distruge ADN-ul celulelor canceroase neafectand celulele sanatoase.Atfel se i-a in calcul posibilitatea folosirii extractului din seminte de struguri ca linie secundara in tratamentul cancerului.
Spaniolii folosesc in centrele spa urmatoarele vinuri:

  • Lambrusco : bogat in minerale, ajuta la intretinerea pielii
  • Sauvignon : cu proprietati calmante este ideal pentru masaje
  • Chianti : de asemenea cu proprietati calmante
  • Cabernet si Merlot : perfecte pentru eliminarea celulelor moarte ale pielii
  • Rioja : utilizat pentru tratamente de sanatate si fabricarea  cosmeticelor

Deocamdata in Romania aceste tratamente se realizeaza doar in saloanele spa, poate pe viitor vom avea si noi posibilitatea sa degustam un vin bun, sa vizitam o crama si ca bonus sa primim un masaj cu ulei din seminte de struguri.Banner