Stiati ca...


Cea mai veche sticla de vin dateaza din aproximativ 325AD si a fost gasita in 1867 in timpul sapaturilor pentru construirea unei case in orasul Speyer din Germania.
Amfora din sticla galben verzuie are manerele in forma de delfini, este singura sticla din multele gasite a carei continut sa conservat. Lichidul are mult sediment cam o treime din continut este un amestec gros, incetosat. Dupa studii sa stabilit ca acest lichid ar fi ulei de masline folosit pentru a pluti si a feri vinul de oxidare. O metoda de conservare destul de neobisnuita pentru acea vreme.Cele mai scumpe sticle de vin Prima pe lista este o sticla de Bordeaux din 1787 Chateau Lafite sticla ce apare in Guiness Book ,a fot vanduta pentru 160 000$ vanduta in 1985, speciala este eticheta care consta in gravarea pe sticla a initialelor TH. J. Sticla a apartinut lui Thomas Jefferson al treilea presedinte al Statelor Unite ale Americii.
Pe lista urmeaza un Sherry din 1775 care a fost vandut cu 43.500 $, apoi un Chateau d’Yquem din 1787 vandut cu 56.588$ facand din el cel mai scump vin alb al momentului ca apoi in 2011 o sticla de Chateau d’Yquem din 1811 sa fie vanduta cu pretul de 75.000 lire.
Guiness Book precizeaza ca cel mai mare pret dat pentru o sticla de vin este de 217.000 euro pentru un vin French Cheval Blanc din 1947.


Cel mai vechi teasc de struguri are aproximativ 6000 ani si a fost descoperit de o echipa internationala de arheologi intr-o pestera in muntii  din sud estul Armeniei. Bazinul are o lungime de de un metru, este sapat in piatra si inclinat pentru a permite scurgerea mustului in vasele de lut. Strugurii din teasc erau zdrobiti cu picioarele goale. Au fost descoperite resturi destul de bine conservate de seminte de struguri, urme de vin pietrificate de vreme. In urma analizelor sa stabilit ca resturile apartineau speciei Vitis Vinifera Vinifera aceeasi cu vita de vie de astazi.

Cele mai vechi dovezi de producere a vinului datau de acum 5100 ani descoperite in Egipt in mormantul regelui Scorpion I.


Cu o infatisare simpatica pare o fetita cu sort roz, dar el este un calculator dragut care stie absolut totul despre vinuri. Max este un terminal interactiv, un sommelier virtual ce poate fi gasit in supermarketurile din Franta. El te sfatuieste ce vin sa alegi in functie de mancarea pe care doresti sa o pregatesti pentru musafiri.
Max le sommelier virtual este ideea a trei francezi. Acestia sunt Yann Mondon, Stéphane Hareng şi Luc Guilman, toti de la Bordeaux. Compania lor este Vinoreco, un start- up care anul trecut (2011) a primit Marele Premiu la concursul anual de Trophée OEnovation-competitia inventiilor.
Intr-o chestiune de 10 secunde când ii spuneti ce alimente vor fi servite atingând pictogramele corespunzătoare de pe ecran pe burta lui, Max o să vă dea numele vinurilor  ce ar trebui să se servească şi preţul lor: el va recomanda trei zone diferite de preţ. El apoi imprimă recomandările sale şi adaugă direcţii în cazul în care în magazin, veţi găsi sticla. De asemenea, puteţi consulta Max pe telefonul inteligent, IPad etc.
Max are în banca sa de memorie 20.000 de vinuri dar recomandările sale vor depinde de vinurile existente in magazinul respectiv. Două lanţuri de magazine-Carrefour şi LeClerc- au semnat cu Vinoreco pana in prezent.
Cercetand obiceiurile cumparatorilor de vin creatorii Vinoreco au constatat că:

  • 84% din vinul cumpărat este luat din magazine de vânzare cu amănuntul şi de specialitate.
  • 70% din vinul cumpărat este luat de femei
  • 90% din cumpărători nu stiu ce vin sa cumpere
  • Valoarea medie platita pentru o sticla de vin este €3.50 ($ 4.60 / £ 2,85)
  • Un cumpărător petrece o medie de 6 minute in alegerea unui vin. (Timpul mediu de contemplare inainte de a cumpara brânză este 1 minut).
  • 1 din 4 cumparatori pleaca fără a mai cumpăra  sticla de vin
  • Francezii nu mai beau vin zilnic, numai o dată sau de două ori pe săptămână.Aparent suntem ruşinati de ignoranţa noastră atunci când vine vorba de vin şi avem astfel nevoie de Max pentru a ne consilia..
Banner