Somelierul


Somelierul este personajul “cheie” nelipsit din restaurantele de prestigiu, care poarta la gat “tastevin” sau pe romaneste “ceasca de argint” si manusi albe impecabile.

Cuvantul somelier a fost preluat ca atare din limba franceza, in dictionarul explicativ al limbii romane acesta nu exista.

De-a lungul timpului s-au dat mai multe definitii acestei meserii, conform “Enciclopediei Viei si Vinului” scrisa de Mihai Patic somelierul este “ specialist in arta de a servi vinul, care stie sa aprecieze imaginea senzoriala a unui vin, putand sa propuna cea mai buna asociere cu un meniu”.

Conform Codului Ocupational din Romania ( COR ) somelierul este definit astfel:”Somelierul se ocupa, in special, cu servirea vinurilor si a celorlalte bauturi (aperitive, digestive si nealcoolice), participa la aprovizionarea cu vinuri si cu celelalte bauturi, precum si la intocmirea listelor. Organizeaza si gestioneaza pivnita de vinuri. “


Meseria de somelier implica multa experienta si o multitudine de cunostiinte despre vinuri si mancaruri (in special despre ingredientele folosite la preparare)pentru a le putea asocia.

Un somelier experimentat poate ghici caracteristicile unui vin doar prin observarea culorii acestuia.




Indatoririle somelierului sunt multiple dar vom trece in revista pe cele mai importante:

  • Trebuie sa cunoasca piata vinului, sa stie producatorii si calitatea vinurilor acestora,

  • Sa fie un bun degustator de vinuri pentru a aprecia vinul in functie de pretul la care se ofera si un bun negociator in achizitionarea vinului pentru restaurant,

  • Sa stie sa ingrijeasca vinul,o atentie deosebita necesita vinul neimbuteliat,

  • Trebuie sa realizeze oferta de vinuri din meniul restaurantului,

  • Sa cunoasca bine mancarurile preparate in restaurant pentru a le putea asocia cu vinurile,

  • Sa aiba o prezenta placuta sa fie amabil cu clientii, sa fie capabil sa ii sfatuiasca in alegerea vinului potrivit ,

  • Sa de-a dovada de profesionalism.


Somelierul este parte integranta a identitatii restaurantului , participand la crearea si mentinerea renumelui acestuia de aceea marile restaurante sunt extrem de riguroase in alegerea somelierului.

Daca pana in 1990 romanii nu stiau ce este acela un somelier de-a lungul timpului, datorita muncii si devotamentului somelierilor romani scoliti in Franta sau Italia in scoli de renume, meseria de somelier a devenit si la noi cunoscuta. Dovada sta inregistrarea in Codul Ocupational cat si aparitia cursurilor de formare profesionala in meseria de somelier.





Banner