Vinul Lunii


"Feteasca Neagra"


Vinul de Feteasca Neagra este realizat din strugurele cu acelasi nume.Vechi soi romanesc,avand locul de origine pe valea raului Prut. Soiul Feteasca Neagra este cultivat in marea majoritate a podgoriilor romanesti.

Datorita maturarii tarzii si capacitatii strugurilor de a acumula suficiente cantitati de zaharuri (culesi la supramaturare au 260-270g zaharuri) d-au vinuri rosii de calitate superioara.

Strugurii sunt de forma cilindrica sau cilindro-conica,de marime mijlocie,boabele sunt dese pe ciorchine avand forma sferica.Pielita boabelor este de culoare rosie-inchisa,acoperita cu pruina, pulpa este zemoasa si necolorata. Din punct de vedere tehnologic,se poate vinifica in dulce,demidulce,demisec si sec. Gradul alcoolic este cuprins intre 12 – 14 %.Vinurile cele mai bune sunt cele seci,care impreuna cu Merlot si Cabernet Sauvignon d-au cupaje de senzatie.

In functie de zona din care provin strugurii,culoarea vinului variaza de la rosu rubiniu cu nuante caramizii,la rosu granat si rosu cu nuante violet.

Vinul de Feteasca Neagra realizat la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru viticultura si vinificatie Bujoru,are o culoare rosie-rubinie.

Din punct de vedere gustativ,cand spunem Feteasca Neagra,ne gandim la fructe rosii si negre – coacaze,mure,cirese negre,visine supracoapte,magiun de prune.

Uneori poate avea gust de piele, trufe,tabac iar la post-gust un iz usor de afumat. Aceasta Feteasca Neagra este catifelata,cu aroma fructuoasa de prune uscate chiar punem spune de magiun de prune. Un vin echilibrat care merge asociat cu branzeturi maturate si carne rosie.

 




Banner