Depozitarea vinului


Vinul este o entitate in continua schimbare se dezvolta odata cu varsta si menita sa devina din ce in ce mai buna.
Vinul chiar si dupa ce a ajuns in sticla continua sa se transforme si sa se imbunatateasca modificandu-si caracteristicile.  Daca soiul de vita din care provine vinul se preteaza la invechire va exista o diferenta clara intre aromele  primare ale vinului sau soiului de strugure cat este tanar si mirosurile provenite din invechire ( in butoiul de stejar sau sticle) cunoscut ca buchetul vinului.
Prin maturare se asteapta ca toate componentele vinului sa ajunga in echilibru, un vin bun este echilibrat si armonios.
Depozitarea se realizeaza in pivnite locuri special amenajate pentru depozitatea si imbatranirea vinurilor.
Atunci cand vinul este expus la caldura, lumina, vibratii, fluctuatii ale umiditatii si temperaturii toate tipurile de vin se pot strica. De aceea locurile de depozitare trebuie sa fie  intunecoase si racoroase, temperatura aici nu trebuie sa scada sub 5 °C si nici sa creasca peste 15°C. Temperatura trebuie mentinuta constanta tot timpul anului deoarece fluctuatiile pot duce la distrugerea vinului.
Deoarece expunerea la lumina influenteaza negativ evolutia vinului, iluminarea pivnitei(vinotecii) trebuie sa se faca cat mai scurt si cat mai rar.
Umiditatea in pivnita trebuie sa aiba un procent mai mare de 50%.
Ventilatia naturala este de asemenea un factor important in pastrarea vinului in conditii optime, este necesar un curent constant de aer proaspat pentru a preveni aparitia mirosurilor neplacute, si dezvoltarea mucegaiului.
Un alt factor esential in pastrarea in bune conditii a vinului il constitue lipsa vibratiilor, acestea afecteaza dezvoltarea biochimica a vinului, de aceea trebuie indepartata orice sursa de vibratii.
Conditiile ideale dintr-o pivnita se apropie de cele din pesteri.

Sticlele sunt  astupate cu dopuri de pluta de o calitate superioara sau dopuri din rasina polimerica. Sticlele sunt asezate pe rafturi in pozitie orizontala astfel incat dopul sa fie in contact permanent cu lichidul, ceea ce asigura o buna etansare a sticlelor.
Cele mai bune rafturi pentru depozitarea sticlelor s-au dovedit a fi cele din lemn, unde in fiecare compartiment se introduce un singur sortiment de vin.
Registrul vinotecii este necesar pentru o evidenta cat mai clara a vinurilor depozitate si evolutia lor in timp. Acest registru cuprinde:

  • Numarul compartimentului,
  • Denumirea vinului ,podgoria si soiul,
  • Anul de recolta, anul introducerii vinului in pivnita
  • Principalele caracteristici: tarie alcolica, continut de zahar, aciditate
  • Numarul de sticle introduse.

Trebuie de mentionat ca nu toate vinurile se preteaza bine la invechire sunt vinuri care se consuma mai bine tinere.

Linda J.Bell in cartea sa despre vinuri  spune asa:
“ pentru a descrie cel mai bine gusturile unui vin matur, imaginati-va urmatoarele analogii:


Tanar

Matur

Cirese proaspete

Gem de cirese negre

Citrice

Fructe tropicale

Fructe rosii proaspete

Fructe rosii calde, preparate

Smochina proaspata

Smochina uscata

Ardei verde

Piper negru

Caprifoi

Miere sau caramel

Mere verzi

Mere rase

Suc de portocale

Lichior de portocale

Alune

Migdale prajite

Iarba proaspat cosita

Paie sau fan ude

Guma de scortisoara

Vin fiert cu mirodenii

 

In privinta timpului de invechire a vinului la sticla  acesta difera in functie de tipul vinului astfel:

    • Vinurile albe , lejere seci se invechesc la sticla timp de 2-4 ani
    • Vinurile albe seci si demiseci evolueaza bine cel putin 4-6 ani
    • Vinurile albe dulci si demidulci au nevoie de 6-10 ani
    • Vinurile aromate au o perioada de maxim 4-8 ani
    • Vinurile rosii lejere au nevoie de 4-8 ani
    • Vinurile rosii de calitate sunt invechite la sticla 6-12 ani
    • Vinurile precum Pinot Noir au nevoie de o perioada de 15-25 ani de invechire pentru a-si atinge potentialul.


Banner