Orange Wine-vinul portocaliu



In ultimul timp se tot vorbește despre vinul portocaliu cunoscut ca si orange wine. Nu este un vin facut din portocale asa cum ne-ar duce gandul,este un vin realizat din struguri albi folosind tehnologia de producere a vinului rosu.
Ca si vinul albastru,vinul portocaliu este destinat in special cunoscatorilor,nu este un vin usor,dupa prima degustare fie il iubesti,fie il urasti. Fiind un vin realizat din struguri albi ne gandim ca este lejer dar din contra este un vin greu,tulbure asemanator cu vinurile rosii.
La noi in tara vinul portocaliu a fost produs prima data in anul 2014 la Crama Liliac. Fiind o incercare de patrundere pe piata numarul de sticle produse a fost doar de 2.000.
Vinul cramei Liliac este realizat din Chardonnay,cu o durata de viata scurta de numai 6 luni. Este un vin de culoare portocalie cu usoare reflexii de ocru,usor tulbure cu puternice arome de fructe coapte. Datorita invechirii timp de 8 luni in butoaie de stejar romanesc,vinul are arome fine de fructe si de vanilie. Vinul este tulbure deoarece nu a fost filtrat si este asemanator vinului de casa.
Vinul Private Selection by Liliac Chardonnay Orange are un continut de alcool de 13,5% vol.alc.,se serveste la temperatura de 14C alaturi de o friptura de purcelus de lapte,crap inabusit sau piept de rata cu afine.
In anul 2015 Crama Bauer scoate vinul O.R.A.N.G.E tot editie limitata doar 2.000 de sticle,cu un conținut de alcool de 13,3%vol.alc. Vinul are o culoare aurie,stralucitoare,cu nas complex de fructe galbene si exotice. Buchetul este de coaja proaspata de paine,fagure de miere,caramel. Vinul pare un pic picant datorita notelor de condimente brune si verzi,putin dur, caracteristica specifica vinurilor rosii.
Vinul O.R.A.N.G.E este realizat din struguri de Sauvignonasse din via Rozopol veche de peste 40 de ani. Strugurii au ramas pe bostina timp de 4 luni inainte de presare. Vinul a stat pe drojdie timp de 14 luni.
Se recomanda servirea acestui vin la temperatura de 10-12C in pahare mari,alaturi de fructe de mare,crustacee,peste crud sau asociat cu vitel sau curcan.
In anul 2016 Cramele Recas apar pe piata cu vinul portocaliu Sole Orange Wine realizat din struguri Chardonnay. Vin de culoare galben auriu intens(coaja de portocala partial coapta)usor tulbure. Are arome de coaja de portocala uscata,fructe confiate(caise),seminte uscate,flori de portocal,flori de tei si inflexiuni vegetale. Gust de mere coapte,pomello,seminte,usor citric si usor condimentat pe final.
Se recomanda a fi servit la temperatura de 7-10C alaturi de salata cu peste afumat,peste sarat,pastrama de berbecut,deserturi cu piersici,caise,mango,ananas.
Multe voci spun ca vinul portocaliu este trendul acestui an si chiar inlocuitorul vinului roze,un lucru un pic exagerat dupa parerea mea avand in vedere numarul mic de producatori si publicitatea redusa facuta acestui tip de vin. Doar timpul va stabili daca acest tip de vin va avea priza la consumatorul roman.







 



Banner